Τοπικά φαγητά και πιάτα

  • Πιάτα

    Η Σίφνος είναι γνωστή για την πλούσια γαστρονομική της παράδοση και προσφέρει πολλά νόστιμα τοπικά πιάτα. Μερικά από τα πιο δημοφιλή είναι:

    • Ρεβυθάδα:Ένα παραδοσιακό πιάτο με ρεβύθια μαγειρεμένα σε πήλινο σκεύος σε ξυλόφουρνο για περίπου 10 ώρες. Συχνά περιλαμβάνει κρεμμύδια, ελαιόλαδο και φύλλα δάφνης, δημιουργώντας ένα γευστικό και χορταστικό πιάτο.
    • Μαστέλο (Πασχαλινό κατσικάκι ή αρνί): Πρόκειται για ένα αργόψημένο πιάτο με αρνί ή κατσικάκι, που ψήνεται σε σφραγισμένο πήλινο σκεύος, με κόκκινο κρασί και γλυκάνισο, σε ξυλόφουρνο. Το αποτέλεσμα είναι τρυφερό, ζουμερό κρέας με πλούσια γεύση.
    • Καπαροσαλάτα: Ονομάζεται σαλάτα αλλά είναι περισσότερο σαν ντιπ. Η καπαροσαλάτα φτιάχνεται από μπουμπούκια κάπαρης που μαζεύεται από τα άφθονα φυτά κάπαρης που φυτρώνουν άγρια σε όλη τη Σίφνο. Εκτός της κάπαρης περιέχει καραμελωμένα κρεμμύδια και μυρωδικά και συχνά σερβίρεται με ψωμί.
    • Ρεβιθοκεφτέδες: Παρασκευάζονται από ρεβίθια, βραστές πατάτες, κρεμμύδια και φρέσκα μυρωδικά (συνήθως μαντζουράνα, μαϊντανό, άνηθο και μερικές φορές φρέσκο δυόσμο)
  • Τυριά

    • Μανούρα: Είναι αλατισμένο και παλαιωμένο σε γύλη (ίζημα από βαρέλια κόκκινου κρασιού), που του δίνει ένα αναγνωρίσιμο μωβ-καφέ εξωτερικό που είναι πασπαλισμένο με θρούμπι. Όσο περισσότερο παλαιώνει, τόσο περισσότερο έντονη γίνεται. Η μανούρα είναι εύθρυπτη και αλμυρή.
    • Ξυνομυζήθρα είναι ένα λευκό, μαλακό τυρί, που παρασκευάζεται χωρίς ωρίμανση σε πολλά νοικοκυριά της Σίφνου. Στα εστιατόρια, μπορείτε να δοκιμάσετε μια χωριάτικη σαλάτα με ξινομυτζήθρα αντί για φέτα (όπως προτιμούν οι περισσότεροι ντόπιοι)
  • Γλυκά

    • Παστέλι:Ένα παραδοσιακό γλυκό με μέλι και σουσάμι. Σε αντίθεση με τα περισσότερα παστέλια του εμπορίου, το σιφνέικο παστέλι είναι μαλακό καθώς δεν περιέχει ζάχαρη παρά μόνο ντόπιο θυμαρίσιο μέλι και καβουρδισμένο σουσάμι.
    • Αμυγδαλωτά κατσαρόλας. Δεν τα έχετε φάει αλλού και δεν έχουν καμία σχέση με τα γνωστά μας αμυγδαλωτά φούρνου και margipan. Έχουν σχήμα μικρού αχλαδιού και εξωτερικά κρυσταλική ζάχαρη. Βγαίνουν σε δύο τύπους: Με ολόκληρο αμύγδαλο (καφέ χρώμα) και με αποφλοιωμένο (λευκά).
    • Μελόπιτα (Σιφνέικο Πασχαλινό γλυκό). Είναι ένα ελαφρύ γλυκό φούρνου από ντόπιο μέλι και μυζήθρα. Η Μελόπιτα θυμίζει ψημένο cheesecake χωρίς βάση. Συνήθως γαρνίρεται με κανέλα.
    • Λωλή. Ένα άλλο ιδιαίτερο τοπικό γλυκό. Είναι μια πλούσια γλυκιά κολοκυθόπιτα, φτιαγμένη με κίτρινη κολοκύθα και αρωματισμένη με κανέλα, πορτοκάλι, γαρύφαλλο, μέλι και σταφίδες. Ένα πραγματικά εξαιρετικό επιδόρπιο!
Αρχή